Χολολιθίαση - Χολοκυστεκτομή - Χοληδόχος Κύστη

Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης.

Σήμερα, η πιθανότητα μετατροπής της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε “ανοικτή” έχει ελαχιστοποιηθεί σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

 

Τι είναι η χολή
Η χοληδόχος κύστη (κοινώς χολή) είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος. Η κυρία λειτουργία της είναι να συγκεντρώνει μέρος του πεπτικού υγρού (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το υγρό αυτό ελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό, όταν χρειάζεται, βοηθώντας στην πέψη των λιπαρών κυρίως ουσιών. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο.

 

 

 

Τι προκαλεί προβλήματα στη χοληδόχο κύστη 
Τα προβλήματα στην χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων (πέτρες). Σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο. Οι αιτίες δημιουργίας χολολίθων δεν είναι γνωστές, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν τρόποι πρόληψης της δημιουργίας τους. Εάν οι πέτρες αυτές προχωρήσουν στον χοληδόχο πόρο, μπλοκάρουν τη ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη και προκαλούν τη διόγκωση της κύστης, με αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος, έμετους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό. Επιπλέον, εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) ή παγκρεατίτιδα. 

Διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων της χοληδόχου 
Η ύπαρξη χολολίθων μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα (οξύ κοιλιακό άλγος, έμετο, δυσπεψία, τυμπανισμό κ.λπ.) αλλά πολλές φορές είναι ασυμπτωματική. Η ασφαλέστερη, πλέον ανώδυνος και οικονομικότερη μέθοδος διάγνωσης είναι το υπερηχογράφημα. Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλέστερη θεραπεία της χολοκυστίτιδας και δεν προκαλεί καμία διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

 

 

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Η εισαγωγή της λαπαροσκόπησης στην γενική χειρουργική, από το 1987, έχει αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης των ενδοκοιλιακών οργάνων χωρίς όμως να τροποποιήσει τά στάδια διεκπαιρέωσης μιάς χειρουργικής επέμβασης παρά μόνο όσον αφορά την διάνοιξη (τομή) και σύγκλειση του κοιλιακού τοιχώματος.

Με την εμφάνιση της επαναστατικής μεθόδου της λαπαροσκόπησης, άλλαξαν τα δεδομένα της χολοκυστεκτομής. Στη μέθοδο αυτή, ένα λαπαροσκόπιο (μικρό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με ειδική κάμερα) εισάγεται μέσω ενός σωλήνα διαμέτρου 5-10 χιλιοστών, και επιτρέπει έτσι στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς 10 έως 15 φορές μεγαλύτερα απ' ότι είναι στην πραγματικότητα. Ταυτόχρονα εισέρχονται στην κοιλιακή χώρα άλλοι σωλήνες διαμέτρου 3-5 χιλιοστών που επιτρέπουν στον χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά. Αν κατά την κρίση του χειρουργού χρειαστεί διεγχειρητική χολαγγειογραφία ή έρευνα του χοληδόχου πόρου (χοληδοχοσκόπηση) αυτό μπορεί να γίνει από τις ίδιες τομές. 

 

Μπορεί να εφαρμοστεί Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή σε κάθε περίπτωση ασθενούς;
ΝΑΙ. Όμως, σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών (λιγότερο από 1%) η μέθοδος αυτή δε μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω ειδικών συνθηκών. Η απόφαση για "ανοικτή" επέμβαση έγκειται στην εμπειρία του χειρουργού πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της επέμβασης.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής έναντι της ανοιχτής επέμβασης 

 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (μια τομή 1 εκ. και τρεις τομές 0,5 εκ.)
 • Γρήγορη ανάρρωση
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος
 • Γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο (συνήθως μία ημέρα)
 • Μικρότερο κόστος νοσηλείας
 • Ταχεία επάνοδος στην εργασία
 • Μεγέθυνση εικόνας κατά 10-15 φορές και καλύτερος φωτισμός
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, κ.λπ.)
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
 • Μείωση πιθανότητας για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων
 • Αποφυγή επαφής με το αίμα του ασθενούς, πράγμα που προφυλάσσει την χειρουργική ομάδα από την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων, όπως ηπατίτιδα & AIDS
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών σε βαρεία κατάσταση όπως, καρδιοχειρουργημένους, υπέρβαρους ή ασθενείς που βρίσκονται στην Μ.Ε.Θ.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;
Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι ασθενείς επιστρέφουν πολύ σύντομα στις κανονικές τους δραστηριότητες.

 

Τι συμβάινει μετά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

 • Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι μία από τις μεγαλύτερες επεμβάσεις και υπάρχει κάποιος μετεγχειρητικός πόνος. Επίσης, δεν είναι σπάνιο να εμφανισθεί ναυτία και έμετοι.
 • Αμέσως μόλις, η κατανάλωση υγρών ή κάποιας ελαφριάς τροφής γίνουν ανεκτά από τον ασθενή, τότε μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα της επέμβασης.
 • Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη (άλιπο) διατροφή για περίπου 20 ημέρες.
 • Η μετεγχειρητική δραστηριότητα εξαρτάται από το πώς αισθάνεται ο ασθενής. Το περπάτημα είναι κάτι που συνιστάται. Ο ασθενής μπορεί να αφαιρέσει τις γάζες και να κάνει μπάνιο 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Συνήθως, οι ασθενείς είναι ικανοί να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης, της άρσης ελαφρών βαρών και της δουλειάς, περίπου μέσα σε μία εβδομάδα.
 • Γενικώς, η ανάρρωση θα πρέπει να είναι προοδευτική από την στιγμή, που ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι του.
 • Η εμφάνιση πυρετού, κιτρίνισμα του δέρματος ή των οφθαλμών, επιδείνωσις του κοιλιακού άλγους, φούσκωμα, επίμονος ναυτία ή έμετοι είναι ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια επιπλοκή και ο  χειρουργός σας πρέπει να ενημερωθεί αμέσως.
 • Θα πρέπει να ορίσετε ένα ραντεβού με τον χειρουργό σας εντός μίας εβδομάδας από το χειρουργείο ακόμη και αν η μετεγχειρητική σας πορεία είναι ομαλή.