Γενικά

Κήλες 

Τι είναι η κήλη;
Με τον όρο κήλη περιγράφεται κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, μέρος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου.

Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή εύκολα ανατάσσεται. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω  της επικείμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου.

Σε μια ανάλογη περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) ή να υποστεί περιτονίτιδα με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η ζωή του.

 

Σε τι οφείλονται οι κήλες;
Διάφοροι παράγοντες και καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:

  • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
  • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
  • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
  • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

 

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης

  • Η κάμερα του λαπαροσκοπίου δίνει μια εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μεγέθυνση 10-15 φορών. Έτσι η επέμβαση είναι εντελώς αναίμακτη, καθώς δεν απαιτείται χειρουργική τομή.
  • Πάντα τοποθετείται πλέγμα.
  • Η μικρή, σχεδόν αόρατη τομή, των 5 χιλιοστών μέσω της οποίας εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά όργανα, πραγματοποιείται μόνο στο δέρμα και όχι στους μυς, όπως απαιτείται στην κλασσική ανοιχτή επέμβαση.
  • Στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση υπάρχει σχεδόν παντελής απουσία μετεγχειρητικών πόνων.
  • Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο περιορίζεται σε λίγες μόνο ώρες, έως το πολύ μία ημέρα. Ο χειρουργημένος μπορεί να περπατήσει και να καθίσει την ίδια ημέρα, ενώ η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να πραγματοποιηθεί ταχύτατα.
  • Κατά τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση, σπανιότατα δημιουργούνται φλεγμονές, ή μετεγχειρητικές λοιμώξεις.
  • Με την πάροδο λίγων εβδομάδων όλα τα σημάδια της επέμβασης εξαφανίζονται πλήρως.
  • Αποκαθίστανται αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες με τις ίδιες τομές.
  • Αποτελεί την ιδανική επέμβαση για αποκατάσταση υποτροπής βουβωνοκήλης μετά από προηγηθείσα «ανοιχτή» εγχείρηση.
  • Είναι ιδανική για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος σε αθλητές (αντιμετώπιση του συνδρόμου «κοιλιακών – προσαγωγών»).

 

Ενδέχεται να εμφανιστούν επιπλοκές σε μια λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης;
Σε κάθε είδους χειρουργική επέμβαση υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως τα αιματώματα και οι φλεγμονές. Στη λαπαροσκοπική μέθοδο, ωστόσο, οι επιπλοκές αυτές είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες. Εάν, παρά ταύτα, εμφανιστούν, αντιμετωπίζονται εξολοκλήρου φαρμακευτικά. Μικρότερος κίνδυνος υπάρχει, επίσης, για τραυματισμό της ουροδόχου κύστης, των εντέρων, των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων ή του σπερματικού πόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παγκοσμίως, αλλά και με τα στατιστικά που προκύπτουν από τις περισσότερες από 1.500 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την ομάδα μας, ποσοστό άνω του 98% των επεμβάσεων λαπαροσκοπικής αποκατάστασης κηλών δεν παρουσίασαν καμία μετεγχειρητική επιπλοκή.

 

Σε έμπειρα χέρια, οι πιθανότητες υποτροπής μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση και επανεμφάνισης της κήλης είναι μικρότερες του 1%.